In juni hebben we ter ere van het 35 jarig huwelijk van mijn ouders een reis gemaakt, de reis ging naar Marrakech, Marokko. Het is volgens de locals de meest toeristische stad van Marokko. En daar kunnen ze zo maar eens gelijk in hebben!

In dit bericht schrijf ik een verslag van de reis en de indrukken die we tijdens de reis hebben opgedaan. Dit alles probeer ik zoveel mogelijk te doen aan de hand van de gemaakte foto’s tijdens de reis.

20140611_marokko_005
Op het vliegveld  verrast worden met een t-shirt, ook herkenbaar in het Franstalige Marokko. Op de voorzijde uiteraard in het Nederlands 🙂

Laat op de avond kwamen we aan op het resort net buiten Marrakech, in de schemering kregen we meteen een indruk van de verschillen tussen arm en rijk. De route die de taxichauffeur nam leidde ons ogenschijnlijk door nieuwbouwwijken, al we goed keken zagen we daar mensen zitten. Navraag leerde ons dat deze wijken gereserveerd zijn voor de armen.

Hotel Eldorador
Gevoed door medelijden arriveren we in het resort, wat er op zijn beurt weer prachtig bij ligt.

pano14
Panorama van het zwembad met de ondergaande zon op de achtergrond.

Klantvriendelijkheid heeft men hier hoog in het vaandel staan en je merkt ook dat het personeel oprecht hun best doet om het je naar je zin te maken.

20140614_marokko_135
Op de trouwdag verrast met een boeket bloemen en een fles wijn …
20140613_marokko_066
… zelfs de handdoeken zijn onderdeel van de versieringen.
20140618_marokko_814
Ook wist de animatie je altijd wel te porren voor een spelletje.

Djemaa el Fna
Marrakech staat bekend om de souks  die grenzen aan het centrale plein Djemaa el Fna. Allen gelegen in het oude centrum van Marrakech, wat men de medina (Arabisch voor ‘ommuurde stad’) noemt. Deze historische kern van de stad is in 1985 tot UNESCO werelderfgoed verklaard. Vandaag de dag is er van alles te zien en te beleven op het plein waar vroeger executies plaats hebben gevonden. De vertaling Djemaa el Fna is niet voor niets ‘Plein des Doods’.

Een panoramische indruk van het centrale plein ‘Djemaa el Fna’.

Het fotograferen van de mensen op straat, op het plein of op de souks is een ding op zichzelf. Veel mensen worden boos als je het ook maar probeert, andere doen een stap op zij als je hun ezel wilt fotograferen en weer andere maken er hun broodwinning van. Zoals op de foto hieronder. Deze heren lopen rond op het plein en vragen geld voor hun ‘optreden’. Kijk niet raar op als ze je achterna lopen om te vragen of je nog meer geld voor ze hebt.

20140614_marokko_118
Marina op de foto samen met één van de vele typetjes op Djemaa el Fna.

Mocht je de weg kwijtraken, ga dan op zoek naar de centrale moskee van Marrakech met zijn grote minaret die veel weg heeft van een kerktoren.

pano1
De minaret van de grootste moskee in Marrakech: de Koutoubia-moskee

Souks
Op de souks kun je van alles kopen, kleding, tapijten, levende kippen, zilveren theepotten, glaswerk, lampen, traditionele kleding, kruiden en noem zo maar op. Veel van de aangeboden spullen zijn vaak, zo niet altijd, imitatieproducten van bijvoorbeeld de nieuwste Iphone. De smalle straatjes, geuren, kleuren en de afwisseling van licht en schaduw maakt ieder plekje op de souk uniek.

Ieder deel van de overdekte markt heeft zijn eigen naam, hier ‘Souk el Kessabine’.

Hoge Atlas
Één van de excursies stond in het teken van het verkennen van de Hoge Atlas. Het Atlas gebergte rijkt tot ruim 4000 meter en staat bekend om het huisvesten van de Berbers en hun tradities. Een kijkje in de cultuur van de Berbers, op de markt:

Een andere tussenstop was langs een rivier in het toch al droge landschap. Hier spelen de kinderen in het water, wassen de vrouwen de kleding en drinken de kamelen water.

De laatste stop van deze rondrit door de Hoge Atlas was bij een Berbers theehuis, op traditionele wijze werd hier thee gemaakt.

20140617_marokko_685
High tea?

Voor een land zo dicht bij de Sahara is het opvallend groen. Al vanuit het vliegtuig zagen we veel begroeiing. Navraag later leerde ons dat er veel citrusvruchten en olijven worden verbouwd.

pano11
Dicht bij de Sahara en toch een groen landschap.

Overige foto’s zijn te vinden in het album op Flickr: https://www.flickr.com/photos/robertdelpeut/sets/72157645416403202/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.