Voor de bruiloft van Jessica & Marwin ben ik aan het knutselen gegaan. Door de ceremoniemeester werd gevraagd om iedere daggast een puzzelstuk te vullen voor het bruidspaar. Met wat tijd en iets meer geduld lukte het vrij eenvoudig om een foto over te zetten op hout.
Hout
Het puzzelstuk is door de ceremoniemeester uitgereikt, hier had ik dus geen keuze in en daar ligt nét de uitdaging.
Op de achterzijde van het hout staat een pijl om de bovenkant aan te geven. In de foto hierboven wijst de pijl eveneens naar boven. Het puzzelstuk is onderdeel van een groter geheel, de uitdagingen zitten in de inkepingen en de uitstulpingen van het puzzelstuk.
Foto
Het puzzelstuk is nét iets groter dan een vel papier op A4-formaat. Dat zijn de afmetingen zonder de uitstulpingen aan de linker- en onderkant. Na wat digitaal geknutsel heb ik uiteindelijk drie afdrukken op papier gemaakt. Voor een juiste weergave van de foto op het hout zou ik de foto ook moeten spiegelen. Dit heb ik niet gedaan vanwege de vorm van het hout, verderop zie je waarom.
Bewust gekozen voor een foto met veel contrast. In het geval dat details minder goed worden overgezet dan zijn Jessica en Marwin alsnog te onderscheiden.
Afdrukken
Met een printer die kan voorzien in A3-formaat had ik de foto niet hoeven te verdelen.
Na zoeken op diverse websites kwam ik erachter dat het beste resultaat behaald zou worden met een afdruk uit een laserprinter. Of het daadwerkelijk verschilt met een afdruk uit een inkjetprinter heb ik niet kunnen proberen, er was tenslotte maar één stuk hout.
Wat verder nodig?
Na het voorbereiden van de foto kan ik aan de slag met het daadwerkelijke geknutsel. Hiervoor is verder nodig:
- Een potje Mod Podge (verkrijgbaar bij de doe het zelf winkel),
- Schone kwast of sponsje,
- Afbreek- of stanleymes (scherp om rafelingen van het papier te voorkomen),
- Snijplank,
- (bank)pas,
- Schoon sponsje of doekje,
- Schaaltje met water (lauwwarm werkt prettiger)
Foto bijsnijden
De foto heb ik met het mes bijgesneden om zodoende alle delen van de foto naadloos om elkaar aan te laten sluiten. Aan de achterzijde heb ik deze vastgeplakt zodat ze niet apart van elkaar kunnen gaan schuiven.
De pijl op de achterzijde geeft de bovenkant van het puzzelstuk aan. De meest rechtse foto geeft aan hoe de foto straks op het hout komt en welke delen naast het hout vallen.
Mod Podge aanbrengen
De volgende stap is om de Mod Podge met de kwast aan te brengen op het hout. Een dunne laag is voldoende. Achteraf blijkt dat het aanbrengen met een sponsje een meer egale laag oplevert. De Mod Podge vloeit niet zelf uit, zoals lakverf bijvoorbeeld wel doet. Het papier rimpelt naar de ‘vorm’ van de aangebrachte vernis. In het uiteindelijke resultaat kun je dit terugzien.
Na het aanbrengen moet meteen de foto geplaatst worden. De Mod Podge is een soort vernis die er voor zorgt dat tijdens het drogen de toner uit het papier in de vernis trekt. Als deze droog is zit de toner in een opgedroogde harde laag vernis.
Opgelucht ademhalen? Bijna!
Nu het papier als behang op het hout zit is het belangrijk de luchtbellen eruit te halen. Met behulp van een (bank)pas heb ik alle lucht onder het papier vandaan gehaald. De vernis moet het hout én papier met elkaar verbinden.
Eerst drogen, dan water
Het drogen van het geheel is belangrijk om de vernis goed aan het hout te laten hechten, ook heeft het zo voldoende tijd om uit te harden. Één nacht is voldoende. Mocht je als mij niet zoveel geduld hebben dan kun je een föhn gebruiken om dit te verkorten.
Na het drogen is de volgende stap het verwijderen van het papier, een tijdrovend klusje. Dit heb ik gedaan door met een vochtig doekje over het papier te wrijven. Zo komt het papier los van het hout, de vernis met hierin de toner van de afdruk blijven achter op het hout. Zorg voor voldoende water zodat het papier eenvoudig loskomt van het hout.
Het papier heb ik in twee ‘rondes’ weggehaald. Na de eerste ronde blijven er nog fijne deeltjes over. Deze kun je goed zien nadat je het hout laat drogen na de eerste ronde. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat deze ook weggehaald worden.
Het weghalen van al het papier kost veel tijd. Toch levert een verse dosis geduld een mooi resultaat. Dan is goed te zien hoe de foto uiteindelijk op het hout terecht is gekomen. Zoals hieronder te zien zijn de lijnen te zien die tussen de afzonderlijke vellen papier zijn gebleven.
Het resultaat
De details uit de foto zijn goed terug te zien op het hout. De details in bijvoorbeeld het haar van Jessica laten dit zien op de foto rechts. Een foto met een hoog contrast is een goede keuze geweest, mocht het hout oorspronkelijk lichter van kleur zijn geweest was niet wellicht niet noodzakelijk.
Conclusie
Voor een eerste keer valt het zeker niet tegen. Het hout had ik niet voor het kiezen, mocht dit een volgende keer wel het geval zijn dan neem ik een stuk hout wat lichter is. Zo wordt het geheel ook lichter.
Enkele plekjes in de hoek rechts onder op het hout zijn niet goed overgezet. Wellicht is hier teveel Mod Podge tussen het papier en het hout aangebracht. Óf de lucht is in deze delen niet goed weggehaald.
Een groot probleem is het niet, tegenwoordig kan dat prima mee onder de noemer ‘vintage’!