Afgelopen zomer hebben we een reis gemaakt door Thailand, voor mij de tweede keer in Thailand, voor Marina de eerste keer. Er zijn diverse redenen waarom ik voor een tweede keer dit land wilde bezoeken. Naast het feit dat het een enorm eenvoudig te bereizen, relaxed en leuk land is, had ik een aantal plaatsen hoog op mijn verlanglijstje staan. Zo wilde ik graag naar Pai in het noorden van Thailand, naar Kao Sok National Park en was ik ondertussen erg benieuwd naar Robin zijn restaurant op Koh Phangan (www.bubbascoffeebar.com).

Bangkok
Onze reis zijn we begonnen in Bangkok, het meest voor de hand liggend omdat de meeste maatschappijen op deze stad vliegen. We hebben dit gedaan via Dubai.

Bangkok staat bekend om de overweldigende indrukken die het maakt als het gaat om het paleis van de koning, tempels, beelden en overweldigende drukte op bijvoorbeeld Koh San Road. Eenmaal onderweg is de ene tempel nog groter dan de andere. Wij kozen ervoor om naar het paleis van de koning te gaan.

Panorama opname van het paleis van de koning. Dichterbij kun je als toerist niet komen.

Wel kun je de bijbehorende tempel bezoeken op het naastgelegen terrein. Je betaald een paar honderd baht (40 THB ≈ 1 euro) en je mag zowel het paleis als de tempel bezichtigen.

Klederdracht? Kledingplicht past hier beter.

In de rijkelijk met bladgoud belegde tempel gelden strikte kledingvoorschriften. Iedere bezoeker, ja, allemaal, wordt gecontroleerd of men voldoet. Met een korte broek voor de heren, of een mouwloos hemd voor de dames wordt je geweigerd en kun je terecht bij de winkel tegenover de ingang van het complex. Je dacht toch niet dat ik die kekke olifantenbroek zelf had meegenomen?

Op de terugweg zijn we nogmaals twee nachten in Bangkok verbleven. Op ons verlanglijstje stond namelijk ook nog een fietstocht met Co van Kessel, een van oorsprong Nederlands bedrijf.

Een fietstocht door het warme Bangkok, zorg voor voldoende water 😉

Bekijk de eerste van onze vijf video’s die we in Thailand gemaakt hebben:

Chaing Mai
We verlaten na enkele dagen Bangkok en ruilen dit in voor het kleinere en rustigere Chiang Mai. Voor velen de toegang tot de jungle in het noorden van het land. Voordat we met de scooter vertrekken naar Pai (ten noorden van Chiang Mai) bezoeken we Doi Suthep en gaan we een dag de jungle in voor onder andere een tokkelbaan en een wandeling.

Speciale trap voor de toeristen 😉

De klim via de trap lijkt eindeloos omdat je het eind niet goed kunt zien, in de praktijk valt het alles mee. Gelukkig mag je tot aan de ingang van de tempel je schoenen aanhouden, daarna moeten ze uit en moet je op je blote voeten verder. Een foto van het uitzicht was de moeite niet waard vanwege de vele regenval en de relatief laaghangende bewolking. Op de terugweg hebben we lager gelegen nog een stop gemaakt.

Chaing Mai gaat gebukt onder stevige regenbuien.

Ondanks de vele regen wagen we toch de gok en gaan de volgende dag de jungle in voor een avontuurlijke tokkelbaan.

Vrolijke gezichten vóór..
.. én na het trotseren van de zipline.

Met de regen is het deze dag gelukkig meegevallen, ook in de avond als we de Walking Street (avondmarkt) bezoeken. Je vind er hetzelfde als op alle andere plaatsen, toch blijft het leuk om over zo’n markt te struinen.

Op onze laatste dag in Chaing Mai hebben we een Elephant Sanctuary bezocht. Olifanten en toerisme is een veel besproken onderwerp. Zo zou rijden op olifanten op verschillende manieren een kwelling zijn voor de dieren. Als je dan toch in aanraking wil komen met de voor Thai heilige dieren, ga dan naar een plaats waar niet op de olifanten wordt gereden. Zo vonden wij één van deze betere plaatsen waar diverse olifanten na hun werkzame leven worden opgevangen.

De wandeling ging vooraf aan het wassen en voeren van de olifanten, een maaltijd stond voor ons klaar.

Aangezien toerisme de grootste bron van inkomsten is oogde het helaas wel wat commercieel. Er was een groep voor ons die exact hetzelfde programma kregen. Hierdoor waren de olifanten behoorlijk geconditioneerd. Ze liepen automatisch, zo leek het, na het voederen richting het ‘zwembad’.

Onze belevenissen in Chiang Mai hebben we ook in een korte video vastgelegd:

Op de scooter naar Pai
Aardig hoog op ons (lees: mijn) lijstje stond het bezoeken van het bergdorpje Pai. Vooral omdat de weg van Chiang Mai naar Pai over een prachtig bochtige weg verloopt. Een genot als motorrijder om die weg te nemen! Daarnaast is er in Pai veel te doen en te zien waardoor we ons voorgenomen hebben om meerdere dagen in Pai te blijven. 

De lekkerste Pad Thai aten we in het restaurantje op de foto hieronder.
Niet alleen lakenstrak geasfalteerde wegen, ook nog eens heerlijk eten onderweg!

Net als in Chiang Mai kent Pai ook een Walking Street. Naast souvenirs kopen en mensen kijken kun je hier ook prima van je diner genieten. Noem het maar gerust de  ‘Eating Street’. Aan het einde van de middag komen overal kraampjes vandaan gereden en je kunt je er een hele avond vermaken.

Pai staat bekend om de vele watervallen en warm waterbronnen. Niet iedere waterval is eenvoudig bereikbaar en dit is ook afhankelijk van het seizoen. Wij bezochten de Pambok en de Mor Paeng waterval. Beide met de scooter bereikbaar. Voldoende water om de waterval daadwerkelijk een waterval te laten lijken, regenseizoen in Augustus hé.

Jep, dit is echt de weg naar de waterval!

Pai heeft teveel om op te noemen. Naast de watervallen zijn er de warmwatervallen ofwel hotsprings waar je heerlijk in kunt baden. De zwavelgeur waarover we gelezen hebben viel enorm mee waardoor het een aangename ervaring is.

Met de scooter is Pai prima te verkennen. Een rondje rijden zonder daadwerkelijk doel levert leuke plaatsen en plaatjes op. Ook hebben we de drone hier pas echt kunnen gebruiken.

Op de route naar de Pambok waterval kom je langs Land Split. Zoals de naam al zegt is het land daar uit het niets gespleten. Zo is het verhaal. Voorheen werd het land gebruikt om groenten de verbouwen. Sinds de Land Split is het niet meer geheel bruikbaar als landbouwgrond en heeft men ervoor gekozen om het vrij toegankelijk te maken voor toeristen. Daarnaast kun je er ook nog een proeven van de lekkernijen die er nog steeds gemaakt worden op de resterende landbouwgrond. Een fooi wordt op prijs gesteld!

Niet zomaar een kloof die daar is ontstaan!

Als laatste kan Pai Canyon niet ontbreken. Een unieke plaats en net zo gevaarlijk tegelijkertijd. Je loopt over smalle paden met steile afgronden aan weerszijden, net zo steil als sommige delen van het parcours ook zijn.

Ook onze avonturen in Pai hebben we samengevat in een video:

Khao Sok National Park
Na de avonturen in Pai staan er een aantal dagen reizen op het programma, reizen als in verplaatsen. We verlaten het noorden van Thailand en gaan via Chiang Mai meer naar het zuiden van Thailand. We hebben een vlucht geboekt naar Surat Thani, vanuit daar gaan we met een minivan naar Khao Sok. Dit oudste nationale park ter wereld willen we bezoeken.

We hebben beelden gezien en verhalen gehoord over idyllisch gelegen bungalows op het water waarin je kunt overnachten met allerlei bezienswaardigheden er omheen. We zijn erg benieuwd!
Wat we niet wisten is dat het in Khao Sok 8 maanden per jaar regenseizoen is, aangezien het in Augustus altijd al regenseizoen is, is het in Khao Sok regenseizoen XXL!

In ieder geval genoeg water om over te varen, want dat is wat we de eerste anderhalf uur doen. Naar de plaats van bestemming gaan we per boot.

Voorzien van gids komen we aan bij onze floating houses. Noem het maar gerust een bungalow park met het idyllische karakter is er wel vanaf met een 30-tal huisjes en boten die af en aan toeristen komen brengen. De commercie viert hoogtijdagen.

De uitzichten zijn inderdaad schitterend en de natuur overweldigend. Wat ons tegenvalt is het toeristische karakter wat de plaats heeft, die hadden we niet zien aan komen. Per slot van rekening is de grot niet te bezoeken door de hoge waterstand en ook  het pad naar het viewpoint te glibberig om te bewandelen. We gaan naar een waterval, ook leuk. Na een uur door de regen gewandeld hebben voegt dat niet zoveel meer toe 😉

Genoeg sarcasme, het is een prachtig park, zeker in het droge seizoen, het park kon onze verwachtingen helaas niet waarmaken. Ondanks dat hebben we onze kijk op dit park in onderstaande video weten vast te leggen:

Koh Pha Ngan
Eerlijk is eerlijk, van Koh Phangan genoten we het meeste. Zon, zee, strand, daar waren we aan toe! Zeker na de toch wel regenachtige ervaring in Khao Sok zoeken we warmte. De ontspannen vibe, mooie viewpoints en vele drankjes maken het meer dan goed.

We bezoeken Robin in zijn restaurant en genieten er dagelijks van ons ontbijt. Weer eens wat anders dan het Thaise eten, dat kun je daar niet krijgen. Mocht je Koh Phangan bezoeken, ga dan zeker eens langs, is het niet voor ontbijt of lunch, dan voor de zelf gebrande koffie! Je vindt Robin met zijn team aan de doorgaande weg in Baan Tai. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Bezoek zijn website, Facebook-pagina of Instagram waar hij een voorproefje tentoon stalt!

Viewpoints
Uitzichtpunten zijn er ontzettend veel over het hele eiland. Met je scooter de steil berg op om te eindigen in een kleine bar gebouwd tegen een rotswand. Of de luxe van Secret Mountain. Bij vrijwel alle viewpoints kun je onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de zonsondergang die het eiland je te bieden heeft. Mits niet te bewolkt natuurlijk!

Stranden
Ik noemde het al: zon, zee en jawel: strand! Net als viewpoints is Koh Phangan ook rijk aan stranden. Ieder met zijn eigen charme of mystiek. De ene meer eenvoudig toegankelijk dan de ander. Laat de beelden voor zich spreken.

Ook Koh Phangan laat zich prima met de scooter verkennen, net als in Pai hebben we hier geweldige ervaringen mee op gedaan. Je zit niet vast aan taxi’s maar je kunt je zelf verplaatsen waar en wanneer je dat wilt. Een heerlijk vakantiegevoel! Als afsluiter de laatste video in de serie van vijf, dit maal staat Koh Phangan centraal:

Voor de foto’s uit dit blogbericht kun je ook terecht op Flickr om ze daar in hoge resolutie te bekijken: https://www.flickr.com/photos/robertdelpeut/albums/72157692878026435

One Comment

  1. Pingback: Watermelon shake

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.