Afgelopen week een heerlijke vakantie op het Griekse eiland Rhodos gehad. Daar natuurlijk ook de tijd genomen om wat foto’s te maken. In dit blogbericht wil ik aan de hand van foto’s laten zien wat Rhodos te bieden heeft.

Feiten
Allereest wat feitjes, Rhodos is onderdeel van de eilandengroep Dodekanesos, deze ligt voor de zuidwestelijke kust van Turkije. De gelijknamige stad is tevens de hoofdstad van het eiland. Andere eilanden die ook onderdeel zijn van de eilandgroep zijn Kos en het minder bekende Symi.
Rhodos is ongeveer 1400 km² groot en het eiland telt 120.000 inwoners waarvan de meeste woonachtig zijn in Rhodos-stad. Het levendige toerisme heeft Rhodos te danken aan de vele zonuren, er zou 300 dagen per jaar de zon schijnen en door de wind aan de westkust is het er goed toeven.

Op vakantie zitten de meeste mensen niet graag stil en zien graag iets van de omgeving. Om die reden hebben we de eerste 4 dagen van ons verblijf op reis een brommer gehuurd om een aantal bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken. Dit deden we dan voornamelijk in de ochtend en lagen we in de middag aan één van de vele stranden.

Lindos
Op Rhodos-stad na kan dit stadje zomaar eens de meest bekende plaats op het eiland zijn. Het dankt zijn bekendheid aan de vele witte huizen, vandaar ook bekend als ‘witte stad’. Het is een doolhof van geplaveide straatjes die uren wandelplezier kunnen verzorgen.

lindospano

De attractie van Lindos ligt op de heuvel, die van veraf al te zien is. Dit is de Akropolis van Lindos, deze symboliseert de samenkomst van culturen in de oudheid. Op verschillende niveaus van de Akropolis zijn steeds andere historische zaken te bezichtigen. Dit gaat gepaard met vele trappen die beklommen moeten worden voordat je helemaal bovenaan bent. Eenmaal boven is de beklimming zeker de moeite waard.

lindosstraat
Na de drommen toeristen gepasseerd te hebben kan de klim beginnen.
lindosn1
Een klein stukje loop je door het dorp omhoog.
lindospad
Waarna je al snel op een paadje buiten het stadje komt. Een taxi per ezel is ook mogelijk.
lindosn2
Daarna volgen er een aantal trappen de Akropolis in.
lindosn3
Vanaf hier moet je te voet verder.
Eenmaal boven is het uitzicht in diverse richtingen adembenemend te noemen.
lindosuitzicht
Even zitten en genieten.
kader-liggend copy
Cultuur en recreatie gaan hand in hand rondom het stadje Lindos.
20140807_rhodos_pano8
Op de terugweg een mooi uitzicht over Lindos met zijn grote baai.

De dag erna zijn we naar het bergdorpje Embona gereden, dit staat bekend om het wijnfeest wat er eens per jaar wordt gehouden. Nu was het er erg rustig en na iets gedronken te hebben zijn we verder gereden. Een uurtje rijden verderop kwamen we bij de ruïnes van het kasteel van Kritinia.

Kasteel van Kritinia
Dit kasteel is gebouwd in 1309 om de haven en de schepen van Kamiros Skala te beschermen. Vanaf het kasteel is er wederom een prachtig uitzicht over de Egeische Zee (westkust van Rhodos) en kun je de eilanden Strongili, Makri, Alimnia, Atrakousa en Chalki zien.

20140807_rhodos_pano15
Via de trap kun je het kasteel kosteloos betreden en genieten van het uitzicht.
20140807_rhodos_pano12
De opvallende groene westkust van het eiland, uitzicht vanaf Kasteel Kritinia.
achterkantkasteel
Aan de achterkant van het kasteel zijn diverse overblijfselen te bezichtigen.

Vlindervallei Petaloudes
Een andere bezienswaardigheid is de vlindervallei Petaloudes. De vlindervallei ligt in de gelijknamige gemeente en Petalouda betekend vlinder in het Grieks. In deze vallei leeft in de zomermaanden de gestippelde harlekijn cq. Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis

Het was ondanks de drukte een mooie bezienswaardigheid en erg leuk om te fotograferen.

valleibrug
Via de bruggetjes en paden langs de centrale beek is het een afwisselende route om te wandelen.
vlinder2
vlinder1

Bovenstaande foto’s zijn een greep uit de selectie geslaagde foto’s van de vlinders in Petaloudes. Door te klikken op de link onderaan dit blogbericht kun je alle foto’s van de vlinders bekijken in het album op Flickr.

vlinkrab
In het ecosysteem leven niet alleen vlinders, ook zie je er veel krabben.

Baai van Kalithea
Op de laatste dag dat we de scooter tot onze beschikking hadden zijn we naar de baai van Kalithea gereden. Op ongeveer 10 km afstand van Rhodos-stad ligt dit kleine dorpje. De woorden kali en thea betekenen in het Grieks letterlijk goed zicht. De basis van deze baai is een monumentaal kuuroord wat door de Italianen oorspronkelijk is gebouwd. Het water is er kraakhelder en je kunt je prima vermaken met een duikbril en snorkel.

kalithea
Het zicht op de baai vanaf de boot.

Het monumentale badhuis was helaas gesloten voor toeristen in verband met een bruiloft die er die dag plaatsvond. Jammer, want daar, vanaf het hoogste plekje op het monumentale terrein, heb je een mooi uitzicht over de baai.

Eastcoast Cruise
Op de dag voor vertrek hebben we een cruise gedaan langs de oostkust van het eiland. Deze boottocht langs de warme kant brengt je op mooi plaatsen van het eiland. Bijvoorbeeld de baai van Kalithea zoals hierboven afgebeeld.

boot
Het woord ‘cruise’ is ietwat te romantisch voor de boot waarmee we vervoerd werden 😉

Tijdens de stops in de baaien konden we via de trappen aan de zijkant van de boot het water in, en belangrijker, er ook weer uit.

boottrap

Andere baaien die we bezochten waren onder andere de baai van Tsambika. Hier zijn een aantal grotten waar je vanaf zee in kunt zwemmen en vervolgens op het strand uit komt.

De Antony Quinn Bay is wellicht de meest bekende baai van Rhodos. Hier zijn delen van de film ‘The Guns of Navarone’ opgenomen. Na de film is dit deel van het eiland gekocht door de acteur uit de film, Antony Quinn. Op die manier komt de baai aan zijn naam.

Gouden Uur
Rhodos heeft een lange oost- en westkust. Dat houdt in dat er twee gouden uren per dag binnen handbereik van Rhodos-stad liggen, onze verblijfsplaats. Het eerst gouden uur op de dag laat ik voor wat het is maar de zonsondergang tijdens het tweede gouden uur was beter te bereiken. De zon gaat om Rhodos rond 20.00 uur onder, net vóór etenstijd van de Grieken dus.

golderhour
Marina vermaakt zich ook prima tijdens het Griekse gouden uur.
golderhour3
Op de rotsachtige westkust bij Rhodos-stad groeit niet veel, maar dit plantje weet zich wél staande te houden.
golderhour2
De kleurrijke horizon zorgt voor een aangenaam einde van de dag.
golderhour4
Nu is het uitrusten voor de strandbedjes, morgen mogen ze weer aan de bak.

Ook tijdens het gouden uurtje heb ik meer geslaagde foto’s kunnen maken, volg de link onderaan dit bericht naar Flickr om de overige foto’s te bekijken.

Oude stad
Rhodos-stad heeft naast een nieuw deel, ook een oud deel. De oude stad ligt aan de haven en is omgeven door muren. Even inzoomen op bijvoorbeeld Google Earth en je ziet zo de imposante muur om het oude stadsdeel staan. De nieuwere wijken zijn om het oude deel gebouwd. Door één van de poorten kun je de stad in wandelen en je prima vermaken door bijvoorbeeld door de smalle straatjes te slenteren.

oud1
Één van de negen poorten die je toegang geven tot de oude stad. Ook kun je het pad om de oude stad volgen voor een wandeling.
oud2
De vele straatjes met poorten doen schilderachtig aan.

Uiteraard heeft Rhodos en de gelijknamige stad op het eiland, veel meer te bieden dan in dit bericht is omschreven. De toeristen zijn uit iedere leeftijdscategorie en er is voor ieder wat wils.

De foto’s die niet meer in dit bericht passen heb ik ondergebracht op mijn Flickr-account, hier kom je door de volgende link te volgen: https://www.flickr.com/photos/robertdelpeut/sets/72157646626916752/

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.