Voor het 25-jarig huwelijk van haar ouders wil Marina samen met haar drie broertjes een origineel cadeau geven. Of ik iets kan betekenen voor het cadeau van mijn schoonouders? Natuurlijk! Zo gezegd zo gedaan, een datum geprikt om een foto te maken van het viertal.

Een meer regenachtige dag hadden we niet kunnen kiezen (die ene week begin mei dat het bijna non-stop regende). Met Marina haar broertjes opgehaald en naar Heusden (aan de Maas) gereden om daar een droge plaats te zoeken voor het viertal, ikzelf was lijdend voorwerp.

Na een half uurtje op een aantal plaatsen wat foto’s gemaakt te hebben waren de broertjes het wel beu. Na thuis de foto’s bekeken en bewerkt te hebben zijn de drie onderstaande foto’s de kandidaten, stiekem had ik al een keuze gemaakt. De keuze voor zwart-wit lag vooraf al vast, dit geeft naar mijn idee een tijdloze indruk. Zo kan de foto jaren blijven hangen.

De keuze is uiteindelijk gevallen op de eerste foto in de galerij hierboven. Nu op zoek naar een mooi verpakking voor dit cadeau. Sterker nog, een originele manier om het af te drukken. Dat is gelukt, er is gekozen om de foto af te drukken op hout. Ja, je leest het goed, de foto is afgedrukt op hout.

In eerste instantie was ik er enigszins sceptisch over, toch was de wens van het viertal om de foto op hout te laten drukken. Dit is uiteindelijk een prachtig resultaat geworden waar het het 25-jarige echtpaar gisterenavond hartstikke blij mee is gemaakt. Hieronder laat ik eerst de opbouw wat details zien van de uiteindelijke foto en deze volgt in zijn geheel als laatste.

Opbouw
De uiteindelijk afdruk is 60×40 cm, dit geheel bestaat uit 6 plankjes vurenhout en een handje vol schroeven. De afdruk wordt in één geheel geleverd.

20140701_fotoophout_008
Twee dwarsliggers waarop de 4 plankjes bevestigd zijn, de verdeling van de schroeven is mij wat onlogisch. Op de achtergrond de set voor bevestiging aan de muur.

Op bovenstaande foto is te zien dat er een kleine ruimte tussen de plankjes is, dit is even wennen wanneer je voor het eerst naar de foto kijkt. De montage is nauwkeurig gedaan want de tussenruimte is over de hele breedte gelijk. Van een afstandje is het zeker niet storend en het geeft een authentieke uitstraling. Voor wat betreft compositie is het lastig rekening houden met de tussenruimten, dat is te zien in het uiteindelijk resultaat.

20140701_fotoophout_001-3
De tussenruimte is op alle plaatsen vrijwel gelijk en bedraagt ongeveer 4 mm.
20140701_fotoophout_002-3
Het blijft een natuurproduct dus oneffenheden kunnen voorkomen. De zijkanten van de de afdruk zijn niet bedrukt.

Afbeelding
De afgedrukte foto ziet er boven verwachting goed uit. Deze is niet uitgerekt, bijgesneden of anderszins bewerkt dan dat deze is ingestuurd. De houtnerven zie je wel lopen, maar dit vind ik niet storend.

20140701_fotoophout_005-3
Hier is goed te zien dat de nerven in de lichtere delen van de foto beter zichtbaar zijn dan in de donkere delen.

Ik heb me niet verdiept in de techniek achter het drukken maar er is verrassend veel detail voor een ondergrond die zo grof is als het vurenhout.

20140701_fotoophout_006-3
Het haar links en de bout rechts is gedetailleerd afgedrukt.

De uiteindelijke foto is gisteren overhandigd:

20140701_fotoophout_007-3

Men was allen blij met het resultaat, dat geeft mij een tevreden terugblik op het proces.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.