Panorama’s Wintersport

Panorama’s Gaschurn en Grossglockner

Afgelopen jaar maar liefst twee keer kunnen gaan skiën, de fotogenieke omgeving in de bergen levert zowel overdag als ’s avonds mooie plaatjes op. De strakblauwe horizon met de stralende zon steken beide mooi af tegen het witte landschap.

Ik heb er voor gekozen om ook een aantal panorama’s te maken. Iedere panorama bestaat uit meerdere foto’s die later in Photoshop zijn samengevoegd. Soms biedt een (ultra)groothoek lens geen uitkomst, wanneer je meer op je foto wilt laten zien dan kun je ervoor kiezen om een panorama te maken.

Belichting
Het is van belang om rekening te houden met de belichting. Het is namelijk niet zo dat alle, bijvoorbeeld, 10 foto’s dezelfde belichting hebben. Er zullen aan de linkerkant van het beeld misschien meer donkere delen zijn dan rechts. Met behulp van de lichtmeter op de camera kun je een gemiddelde belichting zoeken en je gebruikt dus dezelfde instellingen bij het maken van iedere afbeelding die onderdeel is van één panorama. De instellingen heb ik onder de foto’s geplaatst.

(De afbeeldingen zijn 1600 pixels breed en kunnen deels buiten je scherm vallen.)

Mét of zónder statief
Alle foto’s die overdag zijn gemaakt, heb ik uit de hand gemaakt, dus zonder gebruik te maken van een statief. Tijdens het maken van deze foto’s neem ik wat meer overlap per foto om er zeker van te zijn dat er geen stukken ontbreken. Bij de avondpanorama’s heb ik uiteraard wel gebruik gemaakt van een statief, alleen al vanwege de lange sluitertijden. Maar er is nog een voordeel:

DSC_1486
Manfrotto balhoofd 498RC2 met gradenboog

Met behulp van een gradenboog op een statief kun je steeds exact een bepaald aantal graden draaien zodat je geen stukken overslaat. Bij de avondpanorama’s hierboven heb ik gebruik gemaakt van een gradenboog op het statief, per foto heb ik de camera steeds 15° gedraaid. Een simpel rekensommetje leert ons dan dat de panorama een beeldhoek heeft van 165°. Dat gaat alleen lukken met een fisheye objectief, echter doe je dan concessies in verband met vervorming aan de randen van de foto.

Tot zover de panorama’s en wat achtergrondinformatie.

Grtz,
Robert

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.