Gisteren hebben we het Amsterdam Light Festival bezocht. Komende week kun je dit jaarlijks terugkerende evenement bezoeken. Hoewel op diverse plaatsen wordt aangeprezen om de expositie van lichtkunstwerken via een cruise te bezoeken, kun je de route ook prima te voet afleggen.

In eerste instantie dachten we dat wij één van de weinige wandelende bezoekers waren, niets bleek minder waar. Hoogstwaarschijnlijk waren we vroeg aanwezig en de drukte voor.

Geen onderdeel van het festival, maar wel ons beginpunt in Amsterdam.

De NS heeft een speciale actie waarmee je voor een sterk gereduceerd tarief met de trein naar Amsterdam kunt komen. Helemaal handig, want het startpunt van de route ligt bij het centraal station.

De diverse boten op de Herengracht laten leuke strepen achter die ontstaan door het gebruik van een lange sluitertijd.

Vanaf de Prins Hendrikkade is het een drukte van jewelste met bootjes die één voor één de Herengracht op gaan. Dat is immers de gracht die is bekleed met diverse kunstwerken. Wij volgen te boten te voet. Fotograferen vanaf een boot wordt namelijk een enorme uitdaging. Zoals hierboven is te zien zorgen de boten, mits verlicht, voor leuke lichtstrepen.

De foto is genomen vanaf de Blauwbrug richting het Koninklijk Theater Carré. Daar waar de Herengracht de Amstel kruist is het een komen en gaan van boten, die als schimmen tevoorschijn komen in de foto’s.
Geen onderdeel van het Amsterdam Light Festival, wel een leuk lijnenspel in de Utrechtstraat.
Één van de meest vindingrijke manieren om dit gebouw te projecteren, oude overheadprojectoren!

Vrijwel aan het begin van de Herengracht kwamen we bovenstaand kunstwerk tegen. Alle projecties zijn tekeningen van basisschoolleerlingen van basisscholen in de buurt. In de drie tentjes die voor de projecties staan, staan per tentje drie overheadprojectoren, wie kent ze nog? De tekeningen werden door middel van deze projectoren weergegeven op de muur van het gebouw. Een creatief gebruik van deze oude techniek.

Voor wat betreft het formaat is dit kunstwerk bijna het andere uiterste. Als je het verhaal behorend bij dit kunstwerk leest, dan is dat nogal vergezocht.

Van de festivalroute afraken is bijna onmogelijk. In twee van de bovenstaande foto’s zie je namelijk letterlijk een rode draad door de foto lopen. Gedurende de gehele route is deze draad zichtbaar én verlicht. Met dat in ons achterhoofd was het volgen van de route kinderspel.

Één van de weinige kunstwerken die naar mijn idee gericht is op de varende bezoekers van het festival.

Bovenstaande foto kan het best bekeken worden vanaf de boot, naar mijn idee is deze foto dan ook gericht op de varende bezoekers. Volgens de kunstenaar geeft het een weerspiegeling van de Amsterdamse verlichting die vanuit de ruimte zichtbaar zou zijn gedurende de avond en nacht.Het festival heeft ons niet veel foto’s opgeleverd, ondanks dat ben ik toch tevreden met het resultaat. Het is absoluut niet te vergelijken met de grootsheid en de bekendheid van de Eindhovense tegenhanger Glow. Het struinen door een gezellig verlicht Amsterdam konden we wel waarderen. Wellicht later nog een bezoek aan Amsterdam om meer pittoreske avondfoto’s te maken.

De foto’s in dit blogbericht vind je in hoge resolutie ook op Flickr in het album: https://www.flickr.com/photos/robertdelpeut/sets/72157690592324861

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.