Sinds een aantal maanden ben ik lid van Fotoclub De Uitwijk. Deze fotoclub komt eens per maand samen om diverse activiteiten te ondernemen op het gebied van fotografie. Kijk op de website voor meer informatie over de fotoclub: http://www.fotoclubdeuitwijk.nl/

Op 1 april was het mijn beurt om onder andere uit te leggen hoe de foto’s in het bericht ‘Splash Glass‘ tot stand is gekomen. In dit bericht geef ik een samenvatting van de avond en instructies om thuis ook met vloeistoffotografie aan de slag te gaan. De titel van dit bericht is bewust ‘vloeistoffotografie’ en niet ‘druppelfotografie’ omdat er naast druppelen ook gespat, gesmeten en ook geknoeid wordt.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leidden, zo ook is het met het fotograferen van druppels. Het kan op vele verschillende manieren. Er is geen methode goed of fout, alleen lopen de benodigdheden uiteen. Je kunt zelf een druppelinstallatie knutselen, of je koopt een volautomatische druppelaar die ook je camera ontspant op het juiste tijdstip. Maar goed, wat is leuker?

Druppelaar 

Ik kies voor de knutsel optie. De eerste druppelfoto maakte ik in de wasbak in de keuken. Gewoon onder de kraan dus. Daar zijn prima resultaten mee te behalen.

DSC_7894-2
Één van mijn eerste druppelfoto’s, thuis in de wasbak met de kraan als druppelaar.

Omdat de kraan niet verstelbaar is in hoogte, er geen ruimte naast de bak is en er alleen water uit de kraan komt loopt je al snel tegen beperkingen aan. Om die reden heb ik gekozen om zelf een druppelinstallatie te knutselen.

2015-03-30 13.55.46-edit
De zelfbouw installatie middels een lampstatief en statiefboom.

Licht

Een vallen druppel beweegt en om de beweging te ‘bevriezen’ en om dus een scherpe foto te krijgen heb je voldoende licht nodig om met een snelle sluitertijd te kunnen werken. In bovenstaande foto zie je dat dit met behulp van twee flitsers kan. Ook kun je dit op een zonnige dag buiten doen als je niet over flitsers beschikt.

Hoe zit dat dan met de flitssynchronisatietijd? Goede vraag. Het antwoord is redelijk eenvoudig. Wanneer je flitsers gebruikt zorgt de flits voor de ‘bevriezing’ van de beweging. Bij het gebruik van een flitser is je sluitertijd op zijn kortst 1/250 seconden. Echter, de duur van de flitser bepaalt de ‘bevriezing’ van de beweging. Bij een lange instelling is de duur van de flits kort, korter dan dat de sluitertijd vaak kan zijn. Op 1/16 flitskracht is de flitstijd bij een Nikon SB-910 al 1/10000 sec, door de flitskracht te verlagen tot 1/128 wordt de flitstijd 1/40000. Bron: handleiding Nikon SB-910.

Scherpstellen

Heb je met succes en druppelaar gemaakt en beschik je over voldoende licht? Dan is het tijd om de eerste druppels te gaan laten vallen. De eerste druppels gebruik ik om scherp te stellen. Dit doe ik door een liniaal over de bak water of melk te leggen.

20150401_druppelworkshop_031
Een liniaal over de bak met water leggen om te kijken waar de druppels vallen om eerst scherp te stellen.

Vervolgens kun je scherpstellen op de druppels die op de liniaal zijn gevallen of op het cijfer waar de druppel op ligt. Dit kun je automatisch of handmatig doen. Let wel dat je de scherpstelling uitschakelt zodat je camera niet opnieuw wil gaan scherpstellen als de liniaal weg is gehaald.

20150401_druppelworkshop_006
Mocht je na het scherpstellen nog niet helemaal tevreden zijn over de scherpte dan kun je deze altijd iets aanpassen. In dit voorbeeld is de opspattende druppel niet geheel scherp en de kolom wel.

Fotograferen

Na het scherpstellen is het tijd om te gaan fotograferen! Laat de druppelaar zijn werk doen, vervolgens is het een kwestie van timing en gevoel om op het juiste tijdstip de foto te maken. De eerste keer maakte ik ongeveer 200 foto’s waar er uiteindelijk nog geen 10 van over zijn gebleven. Oefening baart kunst, dat geldt ook hier.

Variatie

Krijg je teveel dezelfde foto’s? Probeer een te variëren met de hoogte van de schaal of kom, gebruik eens een andere vloeistof dan water. Hieronder wat tips.

20150401_druppelworkshop_028
In dit voorbeeld valt een druppel water in een kom met melk met aan weerszijden flitsers met kleurengels.
20150401_druppelworkshop_023
Laat eens iets anders dan een vloeistof in een ander vloeistof vallen. Denk eens aan ijs in een glas whiskey, een aardbei in een glas sap of een schijfje citroen in een glas ijsthee.
20150401_druppelworkshop_095
Gooi vloeistof uit een glas, in plaats van er in. Één van de deelnemers heeft hier gemikt op zijn eigen horloge.

Het is niet noodzakelijk om een druppel in een bak of anderszins reservoir te laten vallen. In onderstaand voorbeeld ligt er één druppel melk te wachten op een donker oppervlak. In dit geval een bakplaat uit de oven. Bij het laten vallen van een volgende druppel op de bakplaat zal de liggende druppel samen met de vallende druppel opspatten en een hele andere foto tot resultaat hebben.

20150401_druppelworkshop_059
Wederom met kleurengels aan weerszijden om de opspattende melk te verkleuren.

Er zijn vele wegen die naar Rome leidden en de manier in dit blogbericht beschreven is, is slechts één van de vele invulling die je kunt geven. Hopelijk heb ik laten zien dat het niet moeilijk en kostbaar hoeft te zijn om mooie druppelfoto’s te maken, een redelijk ingerichte keuken is in veel gevallen voldoende.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.