Het was in juli of augustus toen ik een bericht van Saal Digital las over de mogelijkheid om een review te maken van een fotoalbum. Met een korting van 40 euro op het album. Met het idee in mijn achterhoofd om een album te maken met een overzicht van alle bruiloften van het afgelopen seizoen. Inmiddels is het album gemaakt en hier is de ongenuanceerde review van dit album.

Zoals gezegd, de review van het fotoboek ligt al enkele maanden op de plank, het boek zelf overigens ook al. Dus hoogste tijd voor de review! Wordt Saal Digital een mogelijk vervanger voor mijn trouwalbums?

Allereerst een korte impressie door middel van ‘The Making Of’ van de foto’s die ik gebruikt heb in dit blogbericht:

Bestellen
Zoals bij vele andere leveranciers wordt er tegenwoordig gewerkt met software die je dient te installeren op je laptop of desktop. Het probleem met deze software is vaak dat het lastig te begrijpen is of dat het je beperkt in de mogelijkheden. Het grote pluspunt van Saal Digital is de intuïtieve software waarmee je de bestelling kan plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je meteen inzage heb in het bestelproces nog voordat je een boek of ander voorwerp hebt geselecteerd om te gaan maken.

Na het selecteren van het te bestellen boek krijg je direct de opties te zien die beschikbaar zijn voor het gekozen product, handig, zo weet je vooraf wat er mogelijk is én wat je boek gaat kosten (zie hieronder, exclusief verzendkosten).

Helaas valt me hierin één ding op: om een boek te bestellen zonder barcodes moet er extra betaald worden, dat bevalt me niet. Het plaatsen van een logo of ander teken op een foto doet altijd afbreuk aan de foto zelf, hoe klein het ook is. Dat deze barcode tegen meerprijs kan komen te vervallen vind ik jammer en is voor mij een minpunt aan Saal Digital.
Daarnaast vind ik de opties zoals een gewatteerde cover en de cadeaubox prijzig. Een gewatteerde cover is bij diverse leveranciers inbegrepen en de cadaeubox een stuk goedkoper.

Ontwerpen
Het ontwerpen van het uiteindelijk fotoboek is kinderlijk eenvoudig door de intuïtieve software. Het eerste boek wat ik met de software gemaakt heb was binnen een uurtje klaar. Binnen het ontwerp heb je de vrijheid om zelf te kiezen hoeveel en waar je de foto’s in het boek plaatst. Ook kun je kiezen voor standaard templates met eventueel bijpassende thema’s.

Ik heb er voor gekozen de pagina’s volledig zelf op te bouwen met een foto op de rechterpagina, deels overlappend op de linkerpagina met links van de foto een tekstvak. De subtiele lijn in het midden geeft aan waar de pagina om slaat. Het grijze kader aan de buitenkant van de spread (2 pagina’s) geeft aan dat het deel buiten de lijn komt te vervallen in het afgedrukte boek.

De software en de functies hiervan ga ik niet teveel uiteenzetten. Mijn mening is dat het eenvoudig en vlot te bedienen is, de software is gratis te downloaden dus goed bereikbaar om eens uit te proberen.

Het resultaat
De vooraf bepaalde leverdatum wordt gehaald na het bestellen en het album wordt keurig verpakt bezorgd. Een stevige kartonnen ‘envelop’ met daarin een schuimverpakking.

Degelijke kartonnen verpakking met ‘stootbuffers’ die beschadigingen voorkomt.
In het karton nog een schuimverpakking.

Uiteindelijk zit het album nogmaals in een plastic verpakking voordat je kunt beginnen met bladeren. Aan verpakkingsmateriaal geen tekort, het album komt daarom ook onbeschadigd uit de verpakkingslagen.

Wat we dan hebben is een keurig album met een elegante uitstraling, een strak afgegrensde opdruk op de voorkant, dit alles in een handzaam formaat. Het valt mij iets tegen qua formaat omdat de albums die ik normaliter afdruk een slag groter zijn, namelijk 30×30 cm in plaats van A4 formaat (21×29 cm).

Stijlvolle zwart leren kaft.
Prima print van de tekst op het album.
Lederkaft met een klein reliëf.

Het album zit kwalitatief goed in elkaar. Het is een stevig album en de pagina’s zijn degelijk aan elkaar gebonden. Nu heb ik niet zoveel verstand van boekbinden en aanverwanten, wel weet ik dat er niet zomaar een pagina uit het boek verdwijnt. Er is echter één opvallend detail in de opbouw van het boek. De eerste pagina die ik heb later verlijmen met de kaft (het witte schutvel komt dan te vervallen), is iets scheef aangebracht. Er zit een subtiel verloop in wanneer je deze van links naar rechts bekijkt.

Detailopname van de ingebonden pagina’s.
Voor mij een must: volledig vlak liggende pagina’s!
Een klein maar opvallend verloop op de eerste pagina.

De afdrukkwaliteit is meer dan voldoende en staat wat mij betreft in verhouding tot de prijs. De scherpte van de uiteindelijke foto is prima overgebracht op het papier en de kleuren zijn ook zo als ze moeten zijn. Dit zou eventueel nog verbeterd kunnen worden door rekening te houden met de ICC-profielen die Saal aanlevert. Echter vind ik de verschillen té subtiel om hier daadwerkelijk tijd en moeite in te steken. Wellicht doe ik dit op een later moment.

Afdrukkwaliteit is prima.
Scherpgesteld op het dichtbijzijnste oog van Carly, ook scherp op papier!
Goede kleurweergave van de Brenizer-panorama van Robert & Tracy.

Klantenservice
Ik heb me een enkele keer tot de klantenservice gericht omdat ik vergeten ben de kortingscode in te voeren tijdens het bestelproces. Dat kan gebeuren natuurlijk, om die reden richt ik me via e-mail tot de klantenservice. Een kleine samenvatting van de berichten die verstuurd zijn na het moment van bestellen:

15-11: Bevestiging van bestelling
16-11: Mail met informatie over het online inzien van de bestelling (en evt. delen)
16-11: Mail verstuurd omtrent kortingscode
16-11: Auto-reply met ontvangstbevestiging van mijn vraag
17-11: Antwoord van Saal dat mijn vraag wordt doorgestuurd naar de klantenservice
18-11: Bevestiging van verzending en factuur
18-11: Nogmaals een ontvangstbevestiging van mijn vraag
18-11: Creditfactuur van de kortingscode
18-11: Mail van de klantenservice met uitleg over de creditfactuur

Een kleine 10 e-mails rondom de bestelling die ik geplaatst heb vind ik wat veel. Ondanks dat is mijn vraag vlot afgehandeld. De berichten gaan van de ene naar de andere afdeling en daaraan merk je dat je met een groot bedrijf te maken hebt. Ook is de klantenservice niet telefonisch bereikbaar wat ik onhandig vind. Iemand persoonlijk spreken is wel zo prettig.

Conclusie
De prijs/kwaliteit verhouding is prima, de beelden scherp en de kleuren goed. De afwerking van het album is naar mijn idee goed te noemen. Wel valt me hier het verloop op van de eerste pagina welke verlijmd is op de kaft.

De bestelling is eenvoudig en de software intuïtief wat het samenstellen van het album gemakkelijk maakt. Tegenhanger hiervan is dat de extra’s bij het album prijzig zijn. Een gewatteerde cover en een album vrij van barcodes is wat ik gewend ben, zonder meerprijs.

Last but not least, het contact met de klantenservice is bijzonder te noemen. Mijn ‘probleem’ werd vlot opgelost, echter zijn de vele berichten hierover niet perse nodig. Mocht ik niet vergeten zijn om de kortingscode in te voeren dan had ik deze ervaring niet gehad.

Tot slot de grootste plus- en minpunten op een rijtje:

+ Intuitieve software
+ Prima prijs/kwaliteitverhouding
+ Degelijke verpakking

– Meerprijs voor opties aan de hoge kant
– Standaard storende barcode op de pagina
– Klantenservice

Voor wie een leuk album wil voor een prima prijs is Saal aan te raden, er zijn ruim voldoende verschillende albums beschikbaar. Toch mist een bepaald gevoel wat ik bij andere albums wel heb. Om die reden blijf ik bij mijn huidige leverancier, ook is telefonisch contact daar wél mogelijk en wordt er per mail vlot gereageerd. Service is óók heel wat waard.

De foto’s op hoge resolutie zijn te vinden in een album op Flickr: https://www.flickr.com/photos/robertdelpeut/albums/72157678539740970

One Comment

  1. Pingback: Review Wanddecoratie – Saal Digital | Peutograaf

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.